Topic outline
-
Σκοπός:
Κύριος σκοπός του εργαστηρίου, είναι να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί τις δυνατότητες εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης στην ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και αξιοποίησή τους τόσο στην ετοιμασία ενός μαθήματος, όσο και στη διεξαγωγή ενός μαθήματος. Έμφαση θα δοθεί στη γνωριμία με εργαλεία.
Στόχοι:Αναμένεται, μέσα από το εργαστήριο, οι εκπαιδευτικοί να είναι σε θέση να:
· Αναγνωρίζουν χρήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στην καθημερινότητά τους
· Είδη ΤΝ και εστίαση σε Generative AI
· Γνωριμία με εργαλεία όπως ChatGPT, Bing Creator, Gamma App
-
Αρχείο παρουσίασης για Εργαστήριο 3: Αξιοποίηση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση
-
Παρουσίαση Εργαστηρίου 4: Ανάπτυξη ψηφιακού μαθησιακού περιεχομένου με εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης.
-
Η αξιοποίηση των εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις για ηθικά ζητήματα. Αρκετά από αυτά έχουν να κάνουν με βράβευση εικόνων που δημιουργήθηκαν με Τεχνητή Νοημοσύνη σε διαγωνισμούς φωτογραφίας, τη δημιουργία φωτορεαλιστικών σκηνών που αποδίδουν λανθασμένα ιστορικά γεγονότα, την απώλεια θέσεων εργασίας ή και την απόπειρα υποβολής εργασιών που έγιναν με ΑΙ σε σχολικά/ακαδημαϊκά ιδρύματα, και πολλά άλλα.
Τα ζητήματα αυτά είναι σοβαρά και αξίζει να συζητηθούν. Στη συνέχεια δίνονται σελίδες με περιεχόμενο που αφορά ηθικά ζητήματα που έχουν προκύψει από τη (λανθασμένη ή και κακή) χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης.
-
Ο Jordan Peele αξιοποίησε τεχνολογία ΑΙ για να δημιουργήσει ένα ψηφιακό αντίγραφο του Ομπάμα. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να έχει θετικές εφαρμογές, όμως μπορεί να έχει και πολλές αρνητικές. Μπορείτε να σκεφτείτε (α) κάποιες θετικές εφαρμογές, (β) κάποιες αρνητικές;
-
Ο Boris Eldagsen υπέβαλε μια "φωτογραφία" σε σχετικό διαγωνισμό, και κατάφερα να αποσπάσει βραβείο. Στόχος του δεν ήταν να εξαπατήσει την επιτροπή με στόχο τη βράβευση, αλλά να τονίσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας και τους κινδύνους από λανθασμένη χρήση.
-
Μια ψηφιακή εικόνα, που υπέβαλε ο Jason Allen σε διαγωνισμό ψηφιακής τέχνης, κέρδισε την πρώτη θέση. Προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση όταν αποκαλύφθηκε πως η εικόνα δημιουργήθηκε με ΑΙ. Η βράβευση αυτή προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις για το μέλλον της ψηφιακής τέχνης, αλλά και την αναγκαιότητα να διαχωριστούν οι εικόνες που δημιουργούνται με ΑΙ από άλλες κατηγορίες.
-
Το Google Gemini αρχικά ήταν διαθέσιμο με δυνατότητα δημιουργίας εικόνων. Όμως, η προσπάθεια της Google να μην υπάρχει αποκλεισμός συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού, οδήγησε το Gemini στο να δημιουργεί εικόνες που -σε κάποιες περιπτώσεις- είναι ρατσιστικές.
-